Co zjeść podczas długotrwałego wysiłku np. podczas jazdy rowerem czy biegu? Posiłek powinien nie obciążać żołądka, a jednocześnie dostarczyć organizmowi niezbędnej energii i składników odżywczych. W tej roli znakomicie sprawdzają się batony dla sportowców. Lekkie i poręczne, stawią nieocenione źródło energii. Pamiętać należy, aby popić je sporą ilością wody. Ogólnie batony można podzielić na białkowe, energetyczne i węglowodanowo-białkowe. Batony białkowe dostarczają przede wszystkim białka, są znakomitą przekąską w diecie wysokobiałkowej i niskowęglowodanowej. Mają też nieco węglowodanów, witamin i soli mineralnych. Poleca się je głównie po treningu (tak 15 minut po jego zakończeniu). Batony energetyczne to przede wszystkim węglowodany. Są znakomitym posiłkiem w sportach wytrzymałościowych. Niekiedy do tych batonów dodaje się cenne aminokwasy BCAA oraz inne ważne składniki. Natomiast batony węglowodanowo-białkowe to świetne połączenie pełnowartościowych składników odżywczych. Stosowane głównie do regeneracji po wysiłku lub jako przekąska między normalnymi posiłkami, które są odległe czasowo.