Site Loader

Tłuszcze jak i również, składniki mineralne, witaminy, węglowodany czy też białka należą do składników pokarmowych. Obecność tłuszczy w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety tłuszcze w naszym organizmie bardzo często odgrywają negatywną rolę, ponieważ doprowadzić mogą nawet do wielu schorzeń takich jak np. cukrzyca, otyłość, nawet niektóre nowotwory, czy też również układu krążenia. Dlatego bardzo często w diecie sportowca tłuszcze są bardzo ograniczone, niemniej jednak warto wiedzieć i pamiętać, że w ten sposób pozbawiamy nasz organizm również w witaminy A, D, E oraz K. Ponieważ tylko te składniki mogą być wchłonięte przez nasz organizm, a właśnie to one rozpuszczają się w lipidach. Ważną rolę tłuszczy dla sportowca odgrywa nie ilość a ich jakoś. Powinniśmy zdecydowanie ograniczać do minimum korzystanie z tłuszczów przede wszystkim zwierzęcych, a zwiększyć ilość które pochodzą z roślin nienasyconych, dla dobra naszego organizmu.

Redaktor ringbulletin.pl

Wyszukiwarka publikacji

Znajdź artykuły po dacie publikacji

Kalendarz

kwiecień 2024
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930