Tłuszcze roślinne w diecie sportowca
- 381 Views
- Redaktor ringbulletin.pl
- 13 lipca 2019
- Informacje o sporcie
Każdy sportowiec powinien uwzględnić w swojej diecie nie tylko białko i węglowodany, ale także tłuszcze. Oczywiście, ilość tłuszczu nie może być jednak nadmierna, co prowadziłoby do nadmiernego przybrania na wadze, ogólnej ociężałości i spadku kondycji, nie mówiąc już o atrakcyjności. Najlepiej unikać tłuszczu zwierzęcego, a najlepiej całkowicie go wyeliminować z diety, jako niezdrowy, wysoko kaloryczny i bogaty w cholesterol. Wyjątek stanowi tłuszcz rybi, który okazuje się bardzo zdrowy. Zamiast każdego innego tłuszczu zwierzęcego, lepiej jest spożywać tłuszcz roślinny. Tak robią nie tylko wegetarianie, ale też wielu ludzi, którzy po prostu pragną podnieść swoją sprawność i zdrowie. Źródłem zdrowego, roślinnego tłuszczu są oliwki, awokado, pestki dyni i słonecznika, ziarna sezamu, orzechy. Tłuszcz roślinny pomaga wchłaniać się witaminom do naszego organizmu, wpływa korzystnie na włosy i skórę, a także na kości i ścięgna, zapobiega kondycjom i urazom stawów. Jak zatem widać, sportowcy mają za co go cenić.

- 20 kwietnia 2022
Sportowe batony najlepsze do uzupełnienia energii
- 16 marca 2022
Żele energetyczne dla sportowców
- 12 lutego 2022
Granice wspomagania sportowców
- 10 stycznia 2022
Sportowe batony najlepsze do uzupełnienia energii
Żele energetyczne dla sportowców
Granice wspomagania sportowców
Czy sportowcy lubią batony
Co to są napoje sportowe
Słodycze – czy wpływają na wyniki sportowców?
Przekąska dla sportowców
Zakupy dla sportowców