Tłuszcze roślinne w diecie sportowca
- 157 Views
- Redaktor ringbulletin.pl
- 13 lipca 2019
- Informacje o sporcie
Każdy sportowiec powinien uwzględnić w swojej diecie nie tylko białko i węglowodany, ale także tłuszcze. Oczywiście, ilość tłuszczu nie może być jednak nadmierna, co prowadziłoby do nadmiernego przybrania na wadze, ogólnej ociężałości i spadku kondycji, nie mówiąc już o atrakcyjności. Najlepiej unikać tłuszczu zwierzęcego, a najlepiej całkowicie go wyeliminować z diety, jako niezdrowy, wysoko kaloryczny i bogaty w cholesterol. Wyjątek stanowi tłuszcz rybi, który okazuje się bardzo zdrowy. Zamiast każdego innego tłuszczu zwierzęcego, lepiej jest spożywać tłuszcz roślinny. Tak robią nie tylko wegetarianie, ale też wielu ludzi, którzy po prostu pragną podnieść swoją sprawność i zdrowie. Źródłem zdrowego, roślinnego tłuszczu są oliwki, awokado, pestki dyni i słonecznika, ziarna sezamu, orzechy. Tłuszcz roślinny pomaga wchłaniać się witaminom do naszego organizmu, wpływa korzystnie na włosy i skórę, a także na kości i ścięgna, zapobiega kondycjom i urazom stawów. Jak zatem widać, sportowcy mają za co go cenić.

- 12 stycznia 2021
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie
- 9 października 2020
Trening og kosthold
- 7 sierpnia 2020
Najlepsze substancje na trening
- 24 czerwca 2020
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie
Trening og kosthold
Najlepsze substancje na trening
Ćwiczenie pompki
Suplementy diety w galerii handlowej
Gazy łzawiące co trzeba wiedzieć
Kiedy rezultaty po odchudzaniu ?
Dlaczego dieta jest tak ważna w życiu człowieka ?