Sportowcy oraz osoby na diecie, mającej na celu redukcję ciała, bardzo często sięgają po batony proteinowe. Tego typu przekąski odznaczają się dużą zawartością białka i węglowodanów oraz mają wysoką wartość energetyczną. Tego rodzaju przekąska jest idealną alternatywą dla osób, które chcą zjeść coś na szybko, a jednocześnie mają zamiar dostarczyć sobie duże ilości energii oraz składników odżywczych. Batony proteinowe składają się głównie z białka. W zależności od rodzaju batonika, jego zawartość to od 26 do 47 procent. Proteina występuje w formie białka sojowego, izlolatów białek serwatkowych, kazeiny, białek serwatkowych, białka jaj i L-glutaminy. Jednak białko nie jest jedynym składnikiem batonów proteinowych. W tego typu produkcie, obecne są także tłuszcze trans, tłuszcze nasycone, cukry proste, sztuczne substancje słodzące, sztuczne barwniki, konserwanty oraz środki wypełniające. Warto przed spożyciem batonika, zapoznać się z treścią etykietki i zdecydować się na zakup produktu, który zawiera jak najmniej szkodzących substancji.