Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu. Magazynuje się on w postaci glikogenu. Cukry są bardzo ważne w wypadku sportowców. Ich zapotrzebowanie na te związki jest znacznie większe niż w wypadku osób biernych sportowo. Podczas aktywności fizycznej, organizm korzysta z zapasów węglowodanów, dlatego bardzo ważne jest, aby nasza dieta wzbogacona była o odpowiednie ich ilości. Ważne jest,aby ilość cukrów dopasować do rodzaju dziedziny sportowej, którą uprawiamy. Istotne też, aby nasza dieta była obfita w owoce i warzywa, a nie w czekoladę i cukierki, które doprowadzić mogą do próchnicy, cukrzycy czy otyłości. Węglowodany zawarte w owocach oraz warzywach są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez nasz organizm. W tym wypadku zaleca się również pieczywo pełnoziarniste, ryż, rośliny strączkowe czy soki. Najlepiej, świeżo wyciskane. Nie zapominajmy, jednak, o tłuszczach i białku. Prawidłowo skomponowana dieta pozwoli nam utrzymać nasz organizm w zdrowiu, zachować odpowiednią kondycję, poprawić wydolność organizmu, a co za tym idzie i wyniki!