Węglowodany w diecie sportowca
- 188 Views
- Redaktor ringbulletin.pl
- 26 lipca 2019
- Informacje o sporcie
Węglowodany to związki chemiczne, których drugą nazwą są cukry. Dzielimy jest na cukry proste oraz złożone. Ich obecność w naszym organizmie jest niezbędna – są one niezastąpione w procesie wytwarzania energii. Dodatkowo biorą również udział w procesach regeneracyjnych oraz w procesie krzepnięcia krwi. Cukry proste to między innymi fruktoza i glukoza – ich największa liczbę znajdziemy przede wszystkim w świeżych owocach. Cukry złożone to skrobia i glikogen. Ze względu an funkcje energetyczne cukrami są zainteresowani przede wszystkim sportowcy. Węglowodany są przetwarzane na paliwo niezbędne do wykonywania wszystkich czynności życiowych. Warto jednak pamiętać, iż nadmierna ilość węglowodanów przyczynia się do otyłości. Sportowcy powinni wybierać wartościowe węglowodany. Dobrym rozwiązaniem jest ich suplementowanie poprzez odżywki węglowodanowe. Węglowodany są również elementem napojów izotonicznych. Płyn ten posiada osmotyczność płynów ustrojowych, dlatego też lepiej wchłaniany jest niż woda.

- 23 lutego 2021
Sód i potas – ich rola w organizmie sportowca
- 12 stycznia 2021
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie
- 9 października 2020
Trening og kosthold
- 7 sierpnia 2020
Sód i potas – ich rola w organizmie sportowca
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie
Trening og kosthold
Najlepsze substancje na trening
Ćwiczenie pompki
Suplementy diety w galerii handlowej
Gazy łzawiące co trzeba wiedzieć
Kiedy rezultaty po odchudzaniu ?