Węglowodany to podstawa w diecie sportowca
- 190 Views
- Redaktor ringbulletin.pl
- 21 maja 2019
- Informacje o sporcie
Wydolność sportowca jest w dużej mierze uzależniona od jego zasobów energetycznych. Jeżeli sportowiec trenuje długo i ciężko, to powinien mieć tak dobraną dietę, aby jej składniki były szybko trawione, a część przekazanej w ten sposób energii magazynowana w postaci łatwo dostępnej, czyli glikogenu. Jako pokarm, który szczególnie dobrze wypełnia to zadanie, można polecić węglowodany. Dlatego też każdy sportowiec powinien w swojej diecie je uwzględnić w odpowiedniej ilości, dostosowanej do rodzaju i natężenia wysiłku fizycznego. Zbyt dużo węglowodanów prostych, może doprowadzić do nadwagi. Jakie produkty są najlepsze jako źródło węglowodanów? Przede wszystkim wszystkie zbożowe – pieczywo, makarony, różne płatki, ryż. Dobre są też ziemniaki i rośliny strączkowe oraz owoce, szczególnie suszone. Podczas intensywnego wysiłku dobrym źródłem węglowodanów będą też batony energetyczne, które oprócz samych węglowodanów dostarczą też niewielkiej ilości białka i witamin. W diecie węglowodany powinny łącznie stanowić od 50 do 60%, przy sportach wytrzymałościowych powinno się ich spożywać więcej.

- 23 lutego 2021
Sód i potas – ich rola w organizmie sportowca
- 12 stycznia 2021
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie
- 9 października 2020
Trening og kosthold
- 7 sierpnia 2020
Sód i potas – ich rola w organizmie sportowca
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie
Trening og kosthold
Najlepsze substancje na trening
Ćwiczenie pompki
Suplementy diety w galerii handlowej
Gazy łzawiące co trzeba wiedzieć
Kiedy rezultaty po odchudzaniu ?