Batony sportowe są niejako nowością na polskim rynku, mimo tego zdobyły już wiele miłośników wśród różnorodnych dyscyplin sportowych. Warto jednak wiedzieć, iż jest to produkt wysoce przetworzony i nie powinien on być wykorzystywany jako zamiennik pełnego posiłku. Z czego składają się te niewielkie przekąski? Produkty te podzielić można na kilka rodzajów: białkowe, energetyczne lub białkowo-węglowodanowe. W zależności od danej dyscypliny można dobrać odpowiedni rodzaj dla konkretnego sportowca. Batony białkowe stanowią one prawdziwą proteinową bombę, która pomoże budowanie wartościowej masy mięśniowej oraz zaspokojenie apetytu. Batony białkowe są niezwykle sycące. Batony energetyczne są idealne dla sportowców wytrzymałościowych. Wysoka zawartość węglowodanów dodaje energii i sprawia, że możliwe jest zregenerowanie sił po ciężkim wysiłku. Batoniki białkowo-węglowodanowe stanowią kompleksową mieszankę obu tych składników, co pozwala na ich stosowanie przez wszystkie osoby aktywne. Są niewielkie i mieszczą się w nawet kieszeni.