Site Loader

Błonnik to bardzo ważna substancja zarówno w dietach ludzi aktywnych fizycznie, jak i nie. Zmniejsza zaparcia. Chroni przed nowotworami układu pokarmowego. Ułatwia wydalanie cholesterolu czy kwasów żółciowych. Niweluje hemoroidy. Obniża ciśnienie. Reguluje rytm wypróżnień, przyśpieszając perystaltykę jelit oraz pasaż treści przez przewód pokarmowy. Korzystnie wpływa na rozwój bakterii jelitowych, odgrywa więc ważną rolę probiotyczną. Błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu umożliwia kontrolę stężenie cukru we krwi. Dodatkowo, substancja ta oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz metali ciężkich. Co ważne, błonnik w żadnej sposób nie wpływa na indeks kaloryczny naszych posiłków. Błonnika nie da się przedawkować – nie ma takiej ilości tej substancji, która mogłaby nam zaszkodzić. Pamiętajmy jednak, aby zadbać o odpowiednią ilość wypijanej przez nas wody. Jest to bardzo ważne, gdyż błonnik do prawidłowego działania potrzebuje związać się z wodą lub się w niej rozpuścić, także właściwie nawodnienie organizmu jest tu bardzo ważne. Już dziś warto wspomóc własny organizm w walce o zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie, zaopatrując się w błonnik!

Redaktor ringbulletin.pl

Wyszukiwarka publikacji

Znajdź artykuły po dacie publikacji

Kalendarz

kwiecień 2024
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930