Dieta na masę to sposób, aby przybrać na wadze. Budujemy jednak mięśnie, a nie dodajemy sobie tkanki tłuszczowej. Jak do tego dojść?
Selekcja produktów
Stawiamy na te produkty, które zapewnią nam łatwo przyswajalne białko oraz węglowodany złożone uwalniające energię przez dłuższy czas. Te ostatnie to m.in. płatki owsiane czy chleb pełnoziarnisty. Białko znajdziemy w polędwicy, drobiu, pstrągu, wołowinie, dorszu czy twarogu. Bazując na tych produktach przygotowujemy przynajmniej pięć posiłków. Na początku dnia spożywamy głównie węglowodany, a im później, tym więcej białka powinno pojawiać się na naszym talerzu.
Nie zawsze można gotować
Zdarza się, że w czasie dnia nie jesteśmy w stanie przygotować pięciu czy sześciu posiłków. Jeśli chcemy utrzymać dietę i zbudować masę w szybkim tempie, warto wspomóc się odżywkami. Stawiamy chociażby na gainery, które dostarczają nam zestaw aminokwasów oraz węglowodanów. Koktajl może zastąpić nam któryś z posiłków. Suplementacja może też być uzupełnieniem diety na masę.