Batony sportowe to znakomita forma suplementu diety. Choć nie powinny zastępować tradycyjnego, zbilansowanego posiłku, to są znakomite jako przekąska spożywana zamiast typowego słodkiego batonika. Przede wszystkim jednak są świetnym uzupełnieniem białka i węglowodanów przed i po, a także nieraz w czasie treningu czy startu w zawodach. Zwykle batony sportowe dzieli się na trzy rodzaje: białkowe, energetyczne i węglowodanowo-białkowe. Każdy rodzaj charakteryzuje się innymi parametrami. Batony białkowe znakomicie uzupełniają dietę wysokobiałkowa i niskowęglowodanową. Są bardzo sycące i należy je popić dużą ilością wody. W batonach energetycznych przeważają węglowodany. Jest to taki duży zastrzyk energii, dlatego chętnie używają go sportowcy, którzy uprawiają sporty wytrzymałościowe. Trzeci typ – baton węglowodanowo-białkowy powstał z myślą o dostarczeniu pełnowartościowych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Może zastąpić nawet posiłek w diecie wysokobiałkowej, ale przede wszystkim jest to produkt regenerujący po wysiłku.